Claes Ottelid är en av de få som spelar svensk folkmusik på nylonsträngad gitarr, och kanske den första att göra det på flamencogitarr. Hans spelstil och anpassning av folkmusiken till gitarr anses unik. På senare tid hans spel fört honom till konsertestrader i Brasilien, Spanien och Danmark bl.a.

                                                                                  ♦

Claes spelar ofta med slagverkaren Stephan Jarl, som har en viktig roll på CD:erna ”Första polskan i April” och  ”Alonso’s Tune”, där han spelar cajón, tumbak, udu, conga och riq. Det täta samarbetet mellan gitarr och slagverk har väckt både förtjusning och beundran, precis som Claes egna kompositioner, som tagit allt större plats bredvid traditionsmaterialet.

           Första polskan i april, 2022


På ”Alonso*s Tune” från 2012, medverkar också namnkunniga gästartister som Mats Edén och Gisen Malmqvist och Filip Runesson.

”Gitarrpolska” från 2006. Svensk folkmusik på akustisk gitarr solo.

 

Recensioner:

https://www.lira.se/skivrecension/forsta-polskan-i-april/

https://www.sydsvenskan.se/2022-09-29/claes-ottelids-vackra-flamencopolskor-dansar-och-ler
Nomineringsröster inför folk- och världsmusikgalan 2023:

CLAES OTTELID & STEFAN JARL / FÖRSTA POLSKAN I APRIL – ”Underbara låtar och arrangemang känslosamt framförda av Ottelid och Jarl. Svensk folkmusik med en touch av flamenco. I love it! ”, ”En nydanade utgåva med två fantastiska musiker med stor erfarenhet i genren. Dessutom spännande kompositioner!!!!”, ”En underbar platta! Finstämd och på samma gång glad och exotisk. Svensk folkmusik på spansk gitarr! Vilken combo! Tillsammans med Claes Ottelids fina och känsliga gitarrspel är det en njutning för varje öra. Outstanding!”, ”Plattan är helt enkelt underbar. Musiken förenar en fin folkmusiktradition med spännande nya kompositioner. Innovativt och mästerligt gitarrspel tillsammans med skickligt avvägd insats på slagverk gör en lycklig.”, ”Alla genrer och världsdelar talar till oss i en knippe polskor framförda så att man tror att det är lätt att spela gitarr! Och ett fint samarbete med slagverkaren Stephan Jarl!”, ”En unik duo som framför Claes fina låtar (en blandning av svensk folkmusik och flamenco). De borde nomineras till riksspelmän.”, ”Originell musik med en blandning av olika influenser på ett unikt vis.”, ”En platta som står stabilt på folkmusiktraditionen men som också förenar världen med spännande rytmer och tongångar från exempelvis flamencon. Det här är folkmusik bör den är som bäst: både traditionell och nyskapande på samma gång. Claes flamencogitarrspel är briliant och Stephan är väldigt mjuk och inkännande i dit spel. Det är inte ”gitarr och komp” utan en levande dialog.”, ”Jag jobbar som koreograf internationellt (samtida dans), och har spelat den här skivan för mina kollegor när vi repar och improviserar i dansstudion. De har inte hört nåt liknande, beskriver det som blandning mellan spansk och svensk musik. Jag med! Älskar det! ”

 

FOLKMUSIK PÅ NOTER

I ”Svenska låtar på spansk gitarr” beskriver Claes Ottelid utförligt sin spelteknik och sin syn på möjligheterna och utmaningarna med att spela svensk folkmusik på gitarr. Förutom ett fylligt textavsnitt ingår 8 låtar på noter samt en medföljande CD med låtarna, som hämtats ur CD:n ”Gitarrpolska”.
Utgiven av Malmö Musikhögskola, och lite svår att få tag på. Finns dock på välsorterade bibliotek.